Câini ghizi pregătire

Gabi Nicolescu primul beneficiar de câine ghid un Labrador Retriever numit Chloe, Alan Brooks instructor din Anglia şi Mircea Gaşpar

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit proiectului votat de deputaţi, este introdusă prevederea potrivit căreia este obligatorie "dezvoltarea de servicii de asistenţă vie şi alte forme sau servicii de asistenţă adecvată a handicapului". În expunerea de motive "asistenţă vie" o reprezintă "câinele ghid" care însoţeşte persoana cu handicap grav de vedere, iar aceşti câini au acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi mijloacele de transport în comun.
Acelaşi document mai arată că "în lipsa membrilor familiei sau a prietenilor mulţi nevăzători preferă să nu mai iasă din casă deoarece orice deplasare le cauzează probleme". Datele statistice arată că, la data de 31 decembrie 2012, în România, dintr-un total de 697.000 de persone cu handicap, 110.000 erau persoane cu handicap vizual. În favoarea proiectului de lege au votat 337 de deputaţi, iar unul singur împotrivă. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

 

sursa: brasovultau.ro

 

Începând cu anul 2008 Mircea Gaşpar a pregătit şi dresat 3 câini ghizi lucrând cu ei şi cu beneficiarii acestora.