Mituri chinologice des întalnite

Probabil cã de multe ori ati auzit printre prieteni sau cunostinte anumite lucruri despre câini care nu sunt adevarate. Nu manca in prezenta cainelui, nu ii face bine. Toti cainii din rasa Dobermann devin agresivi dupa 7 ani. Vom vorbi in continuare despre 6 mituri chinologice cel mai des intalnite.

  1. Cainele care da din coada este un caine fericit.

Nu este ADEVARAT! In afara de miscarea cozii trebuie sa intelegem intregul mesaj al corpului pe care cainele ni-l transmite. Muschii incordati, pupilele dilatate, muschii fetei rigizi, urechile pozitionate in fata sau pe spate, toate acestea pot indica un comportament care nu este nici prietenos si nici fericit.De fapt un caine care da din coada indica uneori emotii puternice cum ar fi: agitatia, furia si nervozitatea sau fericirea.

 

  1. Nasul cald - caine bolnav

Nu este ADEVARAT

Temperatura nasului cainelui variaza de la zi la zi, chiar de la ora la ora. Un caine care e perfect sanatos poate la un moment dat sa fie cu nasul cald. Un caine bolnav sau deshidratat poate avea nasul uscat iar un nas mai umezit poate fi un semnal pentru infectia nazala.

 

  1. Metisii sunt mai sanatosi decat rasele pure.

Nu este ADEVARAT.

Ambele pot avea diverse boli. Mai multi metisi au o rata mai scazuta de incidenta a displaziei de sold/cot, probleme de coloana vertebrala, cancer de piele, sange, ficat sau boli renale. Totusi mai multe infectii se gasesc la cainii metisi din adaposturi.

 

  1. Cainii mananca lucruri ciudate pentru aport de substante nutritive.

Nu este ADEVARAT. In timp ce mananca ocazional pietricele, ling betonul sau fecale de animale, nu este din cauza faptului ca au nevoie de mai multa sare sau de anumite substante din fecale. Nu toti cainii care mananca aceste lucruri au astfel de lipsuri dar pot sa aiba un deficit nutritional datorat unui dezechilibru de electroliti sau infometare. Cainii care mananca pietricele doresc mai multa atentie, sau isi manifesta plictiseala, frustrarile sau anxietatea.

De asemenea cainii mai mananca pietricele datorita unor afctiuni de tranzit intestinal sau diabet.

 

  1. Cainii tinuti in interior nu au nevoie de preventie pentru viermii localizati la inima.

Nu este ADEVARAT. Atat pentru cainii din adaposturi, padocuri, curti cat si pentru cei care traiesc alaturi de proprietari in apartamente este necesara prevenirea prin diverse tratamente care trebuiesc administrate cat de repede posibil.

 

  1. Cainii nu trebuie sa fie educati pentru a sti unde sa isi faca nevoile. Nu este ADEVARAT

In mod normal cainii nu stiu unde sa isi faca nevoile, trebuie educati in acest sens, cu cat acest obicei e facut mai din timp cu atat mai bine.

Recompensele verbale si cele bazate pe mancare nu trebuie sa lipseasca din acest proces de invatare. Puii nu isi pot controla muschii care ii fac sa tina urina pana la varsta de 12 saptamani. In aceasta perioada aveti grija la semnalele emise pentru a se cere afara, cum ar fi invartitul in cerc.