Prezentarea tuturor câinilor, fie ei de talie mică, medie sau mare în competiţiile de specialitate se face la un standard înalt şi arată coordonarea şi simpatia dintre câine şi handler, care participă la aceste manifestari formând o echipă.
În aceste competiţii de specialitate, handler-ului i se cere să prezinte câinele arbitrului intr-o maniera profesionistă şi cât mai apropiată de standardul cainelui. Handler-ului i se poate cere de către arbitru să prezinte câinele în amănunt (dinţi, testicule, poziţii de prezentare specifice rasei), să răspundă la întrebări referitoare la vârsta, rasa şi anatomia câinelui prezentat. De asemenea, handler-ului i se poate cere să prezinte câinele în anumite poziţii, în conformitate cu standardul rasei, figuri destul de complexe care necesită precizie şi control.
Prezentarea câinilor (dog handling) porneşte tot de la pasiunea pentru câini. În urma succesului avut la aceste prezentări din competiţii se va bucura atât handlerul cât şi stăpânul câinelui. La aceste evenimente se urmăreşte nu numai evidenţierea aspectului fizic al câinelui, cât şi a temperamentului şi a agilităţii acestuia.
Persoanele care au exemplare canine de bună şi de foarte bună calitate, cu potenţial pentru expoziţii canine, ar fi de dorit să apeleze la serviciile unui handler profesionist care cunoaşte modalităţile de punere în valoare a calităţilor fenotipice rasei din care face parte câinele respectiv. Un handler profesionist cunoaşte, deasemenea, şi cerinţele riguroase de prezentare ce îl privesc atât pe el cât şi pe câine. Aceste expoziţii pot avea loc în aer liber sau în spaţii închise în care handler-ul trebuie să adopte o ţinută corespunzătoare expoziţiei respective şi să abordeze cu cât mai multă seriozitate prezentarea.
Procentul de 50% din calificativul final obţinut de câine se datorează gradului de profesionalitate a handler-ului.